Systemic erythematous lupus and gut microbiota: a review on its relationship with the development of cardiovascular diseases from the point of view of clinical nutrition

Authors

  • Jéssica Härter Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-3065-5134
  • Letícia Souza Muza Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS, Brasil.
  • Ricardo Machado Xavier Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre - RS, Brasil. Hospital de Clínicas de Porto Alegre, Porto Alegre - RS, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-6570-4533
  • Odirlei André Monticielo Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre - RS, Brasil. Hospital de Clínicas de Porto Alegre. Porto Alegre, RS, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-0720-2097

DOI:

https://doi.org/10.22491/2357-9730.125709

Keywords:

Lupus Erythematosus, Systemic, Microbiota, Cardiovascular diseases

Abstract

Systemic Lupus Erythematosus (SLE) is an autoimmune disease featuring pleomorphic clinical manifestations whose etiology basically depends on the abnormalities in the functioning of the immunological system coupled to environmental and hormonal factors characterized by the production of antibodies and immunocomplex deposition. People suffering from SLE are prone to have cardiovascular diseases when compared to people in general. Further, several studies suggest that intestine microbiota may have an important role in the progress of such diseases. Microbiota is generally associated with the functioning of the immunological system whose response gets worse due to intestine dysbiosis which may result in a chronic inflammatory stage and, consequently, great cardiovascular risk. Several authors discuss the mechanism by which response to microbiota takes place and the possibility of dietetic interventions. These may comprise probiotics to modify intestine dysbiosis to thwart the disease´s progress and frequent cardiovascular disorders in the population. Current paper revises the available literature on the relationship between intestine microbiota and its nutritional characteristics in SLE patients and the development of cardiovascular diseases.

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Author Biographies

Jéssica Härter, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS, Brasil.

Titulação: Nutricionista, Mestre, Doutoranda em medicina: Ciências Médicas pela
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre/RS.
Instituição: Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Porto Alegre/Rio
Grande do Sul.

Letícia Souza Muza, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS, Brasil.

Titulação: Nutricionista, Mestre e Doutora em medicina:Ciências Médicas pela
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre/RS. Professora da
Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Instituição: Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Faculdade de
Medicina; Departamento de Nutrição; Porto Alegre/Rio Grande do Sul.

Ricardo Machado Xavier, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre - RS, Brasil. Hospital de Clínicas de Porto Alegre, Porto Alegre - RS, Brasil.

Titulação: Médico reumatologista, Mestre e Doutor.
Professor da Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Instituição: Hospital de Clínicas de Porto Alegre; Divisão de Reumatologia;
Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Porto Alegre/Rio Grande do Sul.

Odirlei André Monticielo, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre - RS, Brasil. Hospital de Clínicas de Porto Alegre. Porto Alegre, RS, Brasil.

Titulação: Médico reumatologista, Mestre e Doutor, coordenador do ambulatório de
Lúpus Eritematoso Sistêmico (LES) do Hospital de Clínicas de Porto Alegre.
Instituição: Hospital de Clínicas de Porto Alegre; Divisão de Reumatologia;
Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Porto Alegre/Rio Grande do Sul.

Published

2023-11-29

How to Cite

1.
Härter J, Souza Muza L, Machado Xavier R, André Monticielo O. Systemic erythematous lupus and gut microbiota: a review on its relationship with the development of cardiovascular diseases from the point of view of clinical nutrition. Clin Biomed Res [Internet]. 2023 Nov. 29 [cited 2025 Aug. 11];43(3). Available from: https://seer.ufrgs.br/index.php/hcpa/article/view/125709

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