Dietary fatty acids and cardiovascular disease: A review

Autores

  • Raquel Eccel Prates UFRGS
  • Anize Delfino Von Frankenberg Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Ticiana da Costa Rodrigues Hospital de Clinicas de Porto Alegre, Serviço de Endocrinologia

Palavras-chave:

Fatty acids, cardiovascular disease

Resumo

Fatty acids (FAs) can be classified into saturated (SFA), unsaturated (poly- or monounsaturated) and trans FA. Recent studies have found that both the quantity and quality of dietary FAs may influence their role in metabolic pathways. Due to their chemical composition, some FAs play a major role in the development and progression of cardiovascular disease. This is especially true for SFA and n-3 polyunsaturated fatty acids, which include marine eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). The proinflammatory effects of high SFA intake may increase the risk of atherosclerosis. On the other hand, dietary n-3 intake may reduce the risk of cardiovascular disease by decreasing atherosclerosis, inflammation, and thrombotic processes. The goal of this study was to review the current literature on the role of FA intake in the prevention and risk of cardiovascular disease.

 

 

 

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Biografia do Autor

Raquel Eccel Prates, UFRGS

Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina, Departamento de Endocrinologia

Anize Delfino Von Frankenberg, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Faculdade de Medicina, Departamento de endocrinologia

Ticiana da Costa Rodrigues, Hospital de Clinicas de Porto Alegre, Serviço de Endocrinologia

Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina, Departamento de Endocrinologia

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Publicado

2015-09-01

Como Citar

1.
Prates RE, Von Frankenberg AD, Rodrigues T da C. Dietary fatty acids and cardiovascular disease: A review. Clin Biomed Res [Internet]. 1º de setembro de 2015 [citado 3º de outubro de 2022];35(3). Disponível em: https://seer.ufrgs.br/index.php/hcpa/article/view/56681

Edição

Seção

Artigos de Revisão

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