Systemic erythematous lupus and gut microbiota: a review on its relationship with the development of cardiovascular diseases from the point of view of clinical nutrition

Autores

  • Jéssica Härter https://orcid.org/0000-0002-3065-5134
  • Letícia Souza Muza Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Ricardo Machado Xavier Universidade Federal do Rio Grande do Sul/Hospital de Clínicas de Porto Alegre
  • Odirlei André Monticielo Universidade Federal do Rio Grande do Sul/Hospital de Clínicas de Porto Alegre

Palavras-chave:

Lupus Erythematosus, Systemic, Microbiota, Cardiovascular diseases

Resumo

Systemic Lupus Erythematosus (SLE) is an autoimmune disease featuring pleomorphic clinical manifestations whose etiology basically depends on the abnormalities in the functioning of the immunological system coupled to environmental and hormonal factors characterized by the production of antibodies and immunocomplex deposition. People suffering from SLE are prone to have cardiovascular diseases when compared to people in general. Further, several studies suggest that intestine microbiota may have an important role in the progress of such diseases. Microbiota is generally associated with the functioning of the immunological system whose response gets worse due to intestine dysbiosis which may result in a chronic inflammatory stage and, consequently, great cardiovascular risk. Several authors discuss the mechanism by which response to microbiota takes place and the possibility of dietetic interventions. These may comprise probiotics to modify intestine dysbiosis to thwart the disease´s progress and frequent cardiovascular disorders in the population. Current paper revises the available literature on the relationship between intestine microbiota and its nutritional characteristics in SLE patients and the development of cardiovascular diseases.

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Biografia do Autor

Jéssica Härter

Titulação: Nutricionista, Mestre, Doutoranda em medicina: Ciências Médicas pela
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre/RS.
Instituição: Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Porto Alegre/Rio
Grande do Sul.

Letícia Souza Muza, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Titulação: Nutricionista, Mestre e Doutora em medicina:Ciências Médicas pela
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre/RS. Professora da
Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Instituição: Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Faculdade de
Medicina; Departamento de Nutrição; Porto Alegre/Rio Grande do Sul.

Ricardo Machado Xavier, Universidade Federal do Rio Grande do Sul/Hospital de Clínicas de Porto Alegre

Titulação: Médico reumatologista, Mestre e Doutor.
Professor da Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Instituição: Hospital de Clínicas de Porto Alegre; Divisão de Reumatologia;
Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Porto Alegre/Rio Grande do Sul.

Odirlei André Monticielo, Universidade Federal do Rio Grande do Sul/Hospital de Clínicas de Porto Alegre

Titulação: Médico reumatologista, Mestre e Doutor, coordenador do ambulatório de
Lúpus Eritematoso Sistêmico (LES) do Hospital de Clínicas de Porto Alegre.
Instituição: Hospital de Clínicas de Porto Alegre; Divisão de Reumatologia;
Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS; Porto Alegre/Rio Grande do Sul.

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Publicado

2023-11-29

Como Citar

1.
Härter J, Souza Muza L, Machado Xavier R, André Monticielo O. Systemic erythematous lupus and gut microbiota: a review on its relationship with the development of cardiovascular diseases from the point of view of clinical nutrition. Clin Biomed Res [Internet]. 29º de novembro de 2023 [citado 24º de fevereiro de 2024];43(3). Disponível em: https://seer.ufrgs.br/index.php/hcpa/article/view/125709

Edição

Seção

Artigos de Revisão