The production of organic grape in the state of the Rio Grande do Sul: the experiences of the family agriculturists of Cotiporã and Dom Pedrito

Authors

  • Vanessa Manfio Universidade Federal do Rio Grande do Sul/Pesquisadora
  • Vinício Luís Pierozan Professor de Geografia do município de Canoas-RS, aluno do bacharel em Geografia da UFRGS.
  • Rosa Maria Vieira Medeiros UFRGS/Docente

DOI:

https://doi.org/10.22456/1982-0003.91515

Keywords:

Family farming, Organic grape, Cotiporã, Dom Pedrito.

Abstract

The present work presents as a general objective to discuss and analyze about family farming, aimed at producing organic grape. The area of study involves two distinct municipalities socially and economically, Cotiporã and Dom Pedrito, located in the state of Rio Grande do Sul. In our analysis we use the qualitative approach and how methodological resources organize the research in two parts: literature review in relation to the proposed theme and fieldwork. The text of the work is structured in three parts that will lead to the considerations: first part, it presents a discussion on family farming and viticulture, the second, an approach to the viticultural family of Cotiporã and following the analysis on the viticulture developed in small rural properties within the municipality of Dom Pedrito

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Author Biographies

Vanessa Manfio, Universidade Federal do Rio Grande do Sul/Pesquisadora

Licenciada e Mestre em Geografia pela Universidade Federal de Santa Maria- UFSM, Doutora em Geografia pela UFRGS, com doutorado sanduíche na Universidade de Trás-Os-Montes e Alto Douro (Portugal), professora substítuta de geografia  do Instituto Federal do Rio Grande do Sul, em 2018. Atualmente, pesquisadora do Núcleo de Estudos Agrários da UFRGS.

Vinício Luís Pierozan, Professor de Geografia do município de Canoas-RS, aluno do bacharel em Geografia da UFRGS.

Licenciado em Geografia e Mestre em Geografia pela UFRGS. Professor de Geografia do município de Canoas-RS, aluno do bacharel em Geografia da UFRGS.

Rosa Maria Vieira Medeiros, UFRGS/Docente

Licenciada e Bacharel em Geografia. Mestre em Sociologia Rural. Doutora em Geografia pela Université de Poitiers (França) e Pós-Doutorado na Université Du Maine (França). Atualmente, professora do Departamento de Geociências da UFRGS e coordenadora do Núcleo de Estudos Agrários.

Published

2019-04-27

How to Cite

MANFIO, V.; PIEROZAN, V. L.; MEDEIROS, R. M. V. The production of organic grape in the state of the Rio Grande do Sul: the experiences of the family agriculturists of Cotiporã and Dom Pedrito. Para Onde!?, Porto Alegre, v. 11, n. 1, p. 36–44, 2019. DOI: 10.22456/1982-0003.91515. Disponível em: https://seer.ufrgs.br/index.php/paraonde/article/view/91515. Acesso em: 29 apr. 2025.