Dietary fatty acids and cardiovascular disease: A review
Palavras-chave:
Fatty acids, cardiovascular diseaseResumo
Fatty acids (FAs) can be classified into saturated (SFA), unsaturated (poly- or monounsaturated) and trans FA. Recent studies have found that both the quantity and quality of dietary FAs may influence their role in metabolic pathways. Due to their chemical composition, some FAs play a major role in the development and progression of cardiovascular disease. This is especially true for SFA and n-3 polyunsaturated fatty acids, which include marine eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). The proinflammatory effects of high SFA intake may increase the risk of atherosclerosis. On the other hand, dietary n-3 intake may reduce the risk of cardiovascular disease by decreasing atherosclerosis, inflammation, and thrombotic processes. The goal of this study was to review the current literature on the role of FA intake in the prevention and risk of cardiovascular disease.
Downloads
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).