Effects of isolated vitamin B6 supplementation on oxidative stress and heart function parameters in experimental hyperhomocysteinemia

Autores

  • Roberta Hack Mendes Universidade Regional do Alto Uruguai e das Missões- Campus Frederico Westphalen http://orcid.org/0000-0002-6698-2815
  • Georgia Orsi Candido Instituto do Coração (InCor), Medical School, Universidade de São Paulo (USP). São Paulo, SP, Brazil.
  • Cristiano Mostarda Universidade Federal do Maranhão (UFMA). São Luís, MA, Brazil.
  • Raquel Sirvente Instituto do Coração (InCor), Medical School, Universidade de São Paulo (USP). São Paulo, SP, Brazil.
  • Vânia D’Almeida Department of Psychobiology, Universidade Federal de São Paulo (Unifesp). São Paulo, SP, Brazil.
  • Maria Flávia Ribeiro Laboratory of Neuro-Humoral Interaction, Institute of Basic Health Sciences, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Porto Alegre, RS, Brazil.
  • Alex Sander da Rosa Araújo Laboratory of Cardiovascular Physiology and Reactive Oxygen Species, Institute of Basic Health Sciences, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Porto Alegre, RS, Brazil.
  • Vera Maria Cury Salemi Heart Failure Unit, Instituto do Coração (InCor), Medical School, Universidade de São Paulo (USP). São Paulo, SP, Brazil.
  • Katya Rigatto Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA). Porto Alegre, RS, Brazil;
  • Maria Cláudia Costa Irigoyen
  • Adriane Belló-Klein Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Fisiologia - Laboratório de Fisiologia Cardiovascular

Palavras-chave:

Homocysteine, oxidative stress, vitamin B6

Resumo

Introduction: The purpose of this study was to investigate the effects of isolated vitamin B6 (VB6) supplementation on experimental hyperhomocysteinemia (Hhe) induced by homocysteine thiolactone (HcyT).
Methods: Fifteen male Wistar rats were divided into three groups according to their treatment. Animals received water and food ad libitum and an intragastric probe was used to administer water for 60 days (groups: CB6, HcyT, and HB6). On the 30th day of treatment, two groups were supplemented with VB6 in the drinking water (groups: CB6 and HB6). After 60 days of treatment, homocysteine (Hcy), cysteine, and hydrogen peroxide concentration, nuclear factor (erythroid-derived 2)-like 2 (NRF2) and glutathione S-transferase (GST) immunocontent, and superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), and GST activities were measured.
Results: The HcyT group showed an increase in Hcy concentration (62%) in relation to the CB6 group. Additionally, GST immunocontent was enhanced (51%) in the HB6 group compared to the HcyT group. Also, SOD activity was lower (17%) in the HB6 group compared to the CB6 group, and CAT activity was higher in the HcyT group (53%) compared to the CB6 group. Ejection fraction (EF) was improved in the HB6 group compared to the HcyT group. E/A ratio was enhanced in the HB6 group compared to the CB6 group. Correlations were found between CAT activity with myocardial performance index (MPI) (r = 0.71; P = 0.06) and E/A ratio (r = 0.6; P = 0.01), and between EF and GST activity (r = 0.62; P = 0.02).
Conclusions: These findings indicate that isolated VB6 supplementation may lead to the reduction of Hcy concentration and promotes additional benefits to oxidative stress and heart function parameters.

 

Keywords: Homocysteine; oxidative stress; vitamin B6.

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Biografia do Autor

Roberta Hack Mendes, Universidade Regional do Alto Uruguai e das Missões- Campus Frederico Westphalen

Graduada em Nutrição, Mestre e Doutora em Ciências Biológicas (Fisiologia) pelo Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Pós-doutora em Epidemiologia Nutricional pelo Instituto de Nutrição Josué de Castro da Universidade Federal do Rio de Janeiro e em Genética pelo Programa de Pós- Graduação em Biologia Molecular e Genética da Universidade Federal do RGS e pelo Hospital de Clínicas de Porto Alegre. Atualmente é docente no curso de graduação e pós-graduação lato-sensu em Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões- Campus Frederico Westphalen- RS. Atua também como pesquisadora colaboradora no grupo de pesquisa em Erros Inatos do Metabolismo do Serviço de Genética do HCPA- RS. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição Clínica, atuando principalmente em Diabetes Melittus, Doenças Cardiovasculares, Metabolismo de Lipídios, Estresse Oxidativo e Microbioma intestinal.

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Publicado

2017-07-17

Como Citar

1.
Mendes RH, Candido GO, Mostarda C, Sirvente R, D’Almeida V, Ribeiro MF, Araújo AS da R, Salemi VMC, Rigatto K, Irigoyen MCC, Belló-Klein A. Effects of isolated vitamin B6 supplementation on oxidative stress and heart function parameters in experimental hyperhomocysteinemia. Clin Biomed Res [Internet]. 17º de julho de 2017 [citado 28º de março de 2024];37(2). Disponível em: https://seer.ufrgs.br/index.php/hcpa/article/view/70767